Boktips!

En bok jag läste för ett tag sedan nu är To Kill a Mockingbird, Dödssynden påsvenska, av Harper Lee. Jag läste den på engelska till novelläsningen i engelskan och jag kan säga direkt att den inte är för alla. det är en relativt gammal bok som publicerades 1960 och är därmed skriven på en lite äldre engelska med mycket sammandragningar och förkortningar vilket kan göra den ganska svårläst. Men om man ger den en chans så vänjer man sig med skrivsättet efter några kapittel och det går mycket lättare att läsa.
 
Den handlar om sex år gammla Scout Fich som växer upp i Maycomb, Alabama med sin äldre bror Jem och deras far Atticus, en medelålders advokat. Atticus åtar sig ett mycket svårt fall och måste försöka försvara Tom Robinson som anklagats för våldtäkt. Problemet är att Tom är svart och ingen vill tro att han är oskyldig.
Under tiden som rättegång efter rättegång tar plast får man följa med Scout och Jem på deras små äventyr i grannskapet tillsammans med Dill som hälsar på under sommrarna. Och något som är lite extra spännande är den mystiske Boo Radly som ingen verkar ha sett till och som kommer att ha en stor del i historien.
 
Jag tycker verkligen om den här boken och skulle varmt rekomendera den. Den är spännande på ett lekfullt sätt och man får en god inblick i hur samhället såg ut under den tiden i sydstaterna speciellt.
 
 

Kommentera här: